Indretning af lille lejlighed

Smart indretning af den lille lejlighed

En lille lejlighed kan være hyggelig, men den kan også byde på udfordringer. Når det gælder indretning af en lille lejlighed, gælder det derfor om at være taktisk. Hver eneste kvadratmeter skal udnyttes til fulde, og måske skal der også tages nogle smarte visuelle virkemidler i brug for at få pladsen til at virke større. Her i artiklen har vi samlet vore bedste indretningstips til dig, der har begrænset med plads at udfolde dig på. Du kan nemlig sagtens bo både småt og godt.

Sørg for masser af opbevaring – især på væggen

Alt, hvad der kan frigive gulvplads, er en gave i den lille lejlighed. En væghængt reol, bogkasser eller hylder er for eksempel langt at foretrække frem for en stor, gulvstående reol, der optager mere plads. Desuden får du rent visuelt den fordel, at rummet kommer til at synes større, når en større del af gulvfladen er synlig. Rent æstetisk kan du også nyde godt af, at hylder og anden opbevaring på væggen giver dig mulighed for at udstille flere af dine pyntegenstande og bøger og på den måde gøre dit hjem unikt og hyggeligt.

Udnyt små kroge og skæve vinkler med custom made møbler

Bor du i en lille kvistlejlighed med charmerende – men til tider også upraktiske – vinkler og krinkelkroge, kan du med fordel få lavet dine egne custom made møbler. Skråvægge og ukurante mål kan gøre det svært at finde de helt rigtige møbler, og her kan løsningen simpelthen være at få dem specialfremstillet. Du kan for eksempel sagtens få opfyldt drømmen om en reolvæg, selv om ingen reoler i standardmål passer ind.

Det kan også være, at der skal helt andre og nytænkende metoder i brug. Når det gælder indretning af en lille lejlighed, skal der nemlig – meget bogstaveligt – indimellem tænkes ud af boksen.

Indretning af små lejligheder kræver fleksible løsninger

Der findes en global trend, der handler om at indrette sig smart på meget mindre plads, end vi er vant til. De små hjem kaldes tiny houses, og de er netop kendetegnet ved et væld af smarte løsninger, der gør det muligt at bo på mindre plads, end de fleste af os umiddelbart kunne forestille os.

Når pladsen er begrænset, gælder det nemlig netop om at se muligheder – og især opbevaringsmuligheder. Du kan sørge for smart og usynlig opbevaring ved at vælge en seng med skuffer under eller udstyre køkkenet med en slagbænk med indbygget opbevaring. Måske kan du være heldig at finde de helt rigtige møbler til formålet – og måske skal du have professionelle til at hjælpe dig med at udtænke de smarte løsninger.

Prioritér lejlighedens vigtigste områder

Det er desværre ikke altid muligt at få plads til det hele. Derfor er et godt udgangspunkt at starte med en prioriteret liste over de funktioner, der skal være dækket i lejligheden. Nogle af dem giver sig selv; der skal være en seng at sove i, et bord at spise ved og nok også et sted at slænge sig efter en lang dag. Med hvad med sådan noget som en hjemmearbejdsplads? Hvor mange spisende gæster skal der være plads til? Og skal gæsterne også kunne overnatte?

Får du lavet en liste over det, du absolut ikke kan undvære i dit hjem, og det, der er lidt mere luksus end nødvendighed, er du allerede godt på vej.

Skab illusionen af mere plads

En tryllekunstner afslører normalt ikke sine tricks, men vi deler gerne vores tips til at få din lille lejlighed til at se større ud. Og det kræver altså hverken, at du bygger til eller river vægge ned.

    • For det første skal du sørge for gode lyskilder – og hellere mange lamper fordelt rundt i rummene end en enkelt, der hænger fra loftet. Oplyste rum ser større ud, og her er det også en fordel at sætte lamper i de mørkere hjørner, der ellers kan trække rummene sammen og få dem til at virke mindre.

    • Indretter du dig med vandrette linjer, får du rummene til at se bredere og mere rummelige ud. Det kan du udnytte ved at vælge et tapet med et vandret mønster, eller du kan sørge for at vælge møbler i nogenlunde samme højde for at skabe de gennemgående linjer. Lodrette linjer får i modsætning hertil rummet til at virke højere og smallere.

    • Indret med lyse farver. Mørke farver på vægge og møbler giver en mere huleagtig stemning, som under de rette betingelser kan være hyggelig – men den kan også få rummene til at synes mindre.

    • Indret med få, men gode møbler. For mange møbler klemt sammen på lidt plads gør udtrykket trangt og forstærker fornemmelsen af, at der i virkeligheden ikke helt er plads nok. Luft omkring møblerne gør rummet større – og det bliver i øvrigt også lettere at bevæge sig rundt i lejligheden.